XENOPHONIA

XENOPHONIA je projekat Jazz Festa Sarajevo planiran kao godišnja muzička manifestacija čiji je cilj da doprinese unapređenju muzičke produkcije u regionu kroz poboljšavanje prekogranične saradnje, bolji protok i kvalitet informisanja i promocije, kao i razvoj produkcije u umjetničkom i tehničkom smislu.

Osim što će omogućiti povezivanje muzičara iz Bosne i Hercegovine, regije i ostatka svijeta, Xenophonia će organizirati i predstavljati zajedničke projekte domaćih i međunarodnih umjetnika, i te će premijere biti sastavnim dijelom koncertnog programa. U isto vrijeme, ovaj je događaj platforma za realizaciju edukativnog programa koji uključuje organizaciju radionica za muzičare iz Bosne i Hercegovine i regiona koji će osim prisustvovanja koncertima vrhunskih muzičara, imati priliku pohađati njihove časove i steći nova iskustva i kontakte potrebne za njihov dalji muzički razvoj.

Programima Xenophonije prisustvovat će i organizatori koncerata i festivala iz regiona, kao i novinari iz regije i Evrope. Xenophonia će na ovaj način omogućiti susret i upoznavanje organizatora festivala i novinara sa umjetnicima iz regiona, njihovim projektima i muzikom.

Xenophonia će svojim koncertnim programima omogućiti publici rijetku priliku da u novom kontekstu upoznaju muzičare koje su možda već imali priliku slušati na Jazz Festu Sarajevo, ali ovaj put pružajući publici jedinstvenu priliku da premijerno prisustvuje novim projektima muzičara različitih generacija što će u isto vrijeme osigurati novo iskustvo za sve učesnike programa, a nadamo se, pomoći daljem razvoju produkcije u BiH i regionu i time pomoći međunarodnu promociju budućih domaćih i regionalnih programa.

Komentariši